O nama

Košarkaško-odbojkaški klub Skadarlija iz Beograda, na opštini Stari Grad postoji od 2001.godine. Među osnivačima kluba bili su entuzijasti i istaknuti sportski radnici Dr. Aleksandar Ljubičić,  Dr. Aleksandar Obradović, Miodrag Kastratović i trener Ivica Lazarević. Klub je od osnivanja imao košarkašku i odbojkašku sekciju, da bi 2012. godine promenio ime u Košarkaški klub Skadarlija. Posle pet uspešnih godina rada, osnivači su 2006. godine vođenje kluba prepustili Milanu Smiljaniću, diplomiranom ekonomisti sa značajnim iskustvom u sportu, a naročito u košarci. G-dinSmiljanić, koji je nekoliko godina uspešno obavljao funkciju poslovnog direktora Košarkaškog kluba Partizan, okupio je tim ljudi sa dugogodišnjim sportskim i poslovnim iskustvom. Ova ekipa ljudi, sa puno entuzijazma, i danas uspešno vodi naš sportski kolektiv.

Od osnivanja kluba, cilj je bio da se stvori zdrava sredina za dečake koji žele da se bave sportom i da se pravilno razvijaju, u kojoj će to svima biti jednako omogućeno. Naša misija je da dečaci, prvenstveno kroz pedagoški rad, u našem klubu izrastu u dobre, lepo vaspitane mlade ljude.
Izdvojili smo se po tome što su sporstki rezultati, priznanja i nagrade, u našem klubu stavljeni u drugi plan. Prioritet nam je pravilan razvoj dece, formiranje sistema vrednosti, sticanje novih znanja i veština, stvaranje zdravog okruženja među vršnjacima, druženje i razvijanje sportskog duha. Oduvek smo se zalagali za to da svi naši članovi budu odlični đaci primernog vladanja, što su oni uvek i bili. Time se ponosimo više nego bilo kojom pobedom, nagradom, trofejem ili individualnim priznanjem. A i pobeda i priznanja je bilo,  zahvaljujući zajedništvu, timskom duhu i radu.

Većina naših članova su učenici Osnovne škole Skadarlija i Prve beogradske gimnazije. Oni uporedo sa treninzima, pohađaju i druge, sportske, muzičke, dramske i jezičke sekcije. Takođe, neki od njih dostojno predstavljaju svoje škole na takmičenjima i ostvaruje zapažene rezultate. Na ovu činjenicu smo takođe ponosni, jer je to dokaz da su naši članovi svestrani i da njihov razvoj ličnosti ide u pravom smeru.

Dugogodišnja uspešna saradnja na prvom mestu sa direktorkom Osnovne škole Skadarlija gospođom Mirjanom Slobodom, kao i njihovim kompletnim kolektivom, i njihova bezrezervna podrška, omogućili su da naš klub uspešno funkcioniše i razvija se. Od 2011. godine uspešno sarađujemo i sa Osnovnom školom Stari grad, u kojoj treniraju i igraju utakmice naše najstarije selekcije. Takođe moramo da napomenemo izuzetnu saradnju sa Opštinom Stari grad, koja je uvek bila spremna da pomogne i pruži podršku koja nam je bila neophodna svih ovih godina. Njihove donacije doprinele su održivost i dalji razvoj kluba. Od velike važnosti za razvoj kluba je saradnja sa Fondacijom “Dejan Bodiroga”. Fondacija našeg proslavljenog reprezentativnog asa je pomogla klub nekoliko puta kroz razne akcije. Pored ostalih izdvajamo donaciju staklenih tabli i zglobnih obruča Osnovnoj školi Skadarlija, koja je omogućila bolje uslove za održavanje fizičkih aktivnosti učenika škole, kao i bolje uslove za trening članovima našeg kluba. Kao rezultat odlične saradnje navodimo učešće i stručno usavršavanje naših trenera, na košarkaškom kampu “Dejan Bodiroga”, koji se održava svakog leta u Trebinju.

Kako su deca rasla i razvijala se, tako je rastao i Košarkaški klub Skadarlija. Pre šest godina, imali smo svega 15-ak polaznika škole košarke.  Taj broj se svake godine uvećavao, tako da danas imamo oko 60 članova, u zavisnosti od uzrasta, raspoređenih u školu košarke i čak  tri takmičarske selekcije.
Klub sačinjavaju dečaci uzrasta od 8 do 16 godina.

www.phpaide.com
Uprava

Upravu Košarkaškog kluba Skadarlija sačinjavaju uspešni poslovni ljudi, sa bogatim iskustvom u sportu i velikim entuzijazmom kada je u pitanju rad sa mladima.

Pored predsednika kluba, Milana Smiljanića, direktora i vlasnika kompanije Layon, jednog od lidera u oblasti uvoza i distribucije potrošnih medicinskih sredstava i nekadašnjeg poslovnog direktora Košarkaškog kluba Partizan, u rukovodstvu su i: Momčilo Lavrnić ( mašinski inženjer, nekadašnji uspešni košarkaš timova: Borovo, IMT, KK Mladost, OKK Beograd, Zdravlje, Lusitania i Aveiro Basket ), Srđan Ćeranić ( građevinski inženjer i vlasnik gradjevinske firme Gsstudio ), Vladimir Sibinović ( diplomirani sociolog, bivši PR menadžer KK Partizan, član stručnog štaba muške košarkaške reprezentacije Srbije i direktor agencije New Assist ), Biljana Ćeranić ( građevinski inženjer ) i Nikola Šinik ( grafičar ).

Treneri

U Košarkaškom klubu Skadarlija angažovana su dva mlada trenera sa bogatim iskustvom u radu sa mlađim kategorijama. Pored  izuzetne stručnosti u košarkaškoj obuci i vođenju mlađih selekcija, braća Janko i Marko Tabaković poseduju i značajno iskustvo u pedagoškom radu sa decom. Janko Tabaković je diplomirao na Fakultetu političkih nauka, smer socijalna politika i socijalni rad, a četiri godine je bio trener škole košarke KK Partizan. Od 2006.godine trener u KK Skadarlija. Marko Tabaković je magistrirao na Poljoprivrednom fakultetu, smer agroekonomija, a bio je trener mlađih kategorija u nekoliko klubova: KK FMP Železnik (2 godine), KK Partizan (8 godina), KK Torlak (3 godine), i KK Koledž Beograd (1 godina). Od 2011.godine trener u KK Skadarlija.

Leave a Comment